Jak zdravé jídlo může škodit aneb potravinová intolerance není alergie - EliteMedical - Klinika komplexní péče

Jak zdravé jídlo může škodit aneb potravinová intolerance není alergie

13.1.2022

Únava, vyčerpanost, deprese, poruchy pozornosti, ale i kožní problémy, osteoporóza, bolest hlavy, astma, bolest břicha, zadržování vody v těle…

Pomysleli byste si, že za tímto vším můžou být potraviny, které Vám škodí?

Intolerance neohrožují člověka na životě, ale dokážou nepříjemně zasáhnout do života člověka a udělat z něj „peklo“, navíc se obtížně diagnostikují.

Intolerance je přecitlivělost organismu na určité potraviny a může být způsobena různými faktory, např. metabolickými poruchami, ale i genetickými faktory. Nevyvolávají anafylaktický šok, který hraničí s ohrožením života, a ani nemá žádnou prudkou reakci, jak je to u potravinových alergií.

Potravinové alergie Vám zjistí alergolog nebo imunolog, ale u potravinových intolerancí je reakce pomalá. Biopsie ji nedokážou diagnostikovat a ani klasická medicína se potravinovými intolerancemi nezabývá. Testy potravinových intolerancí jsou vhodné pro lidi, kteří podstoupili množství vyšetření, a navzdory tomu jim nebyly stanoveny diagnózy a které by mohly vysvětlit zdravotní obtíže.

Intolerance potravin je příčinou nejasných dlouhodobých obtíží a trpí jí více než polovina populace v ČR. Řešení je založené na podrobném rozboru protilátek přes krevní sérum a vstupují tzv. IgG4 protilátky.

Tělu hrozí tzv. syndrom zvýšené propustnosti střeva a v průběhu trávení se jídlo rozkládá na jednotlivé časti, které předcházejí do krevního oběhu. Ve střevní sliznici vznikají tzv. otvory, kde do krevního řečiště jdou bakterie a toxiny a jiné cizorodé látky. Důsledkem je celá řada onemocnění včetně depresí, protože ve střevě jsou receptory štěstí – serotonin.

Důležité je vydržet 3 měsíce tzv. „rotační dietu“ a za tuto dobu se tělo dokáže zregenerovat. Nejlepší je dané potraviny vyloučit úplně a zkušený výživový poradce Vám pomůže nastavit alternativy z jídla, aby jídlo bylo nutričně vyváženo.

Toto vyšetření je vhodné pro všechny věkové kategorie. Zlepšení zdravotního stavu – např. pocit plnosti břicha, zadržování vody v těle nebo bolest hlavy, nespavost – se objeví po 14 dnech od vyloučení „škodlivých potravin“.

Jak pracujeme s výsledky?

Na základě Vašich výsledků testů potravinové intolerance Vám uděláme komplexní nutriční plán, s kterým se pracuje maximálně 3 měsíce.

Máte o test zájem a zajímá Vás, jak to u nás funguje?

Klient se objedná na vstupní konzultaci, na které probíhá nutriční anamnéza dle jeho konkrétních obtíží. Současně se mu podají podrobné informace k laboratorním odběrům a testovacím balíčkům pro test potravinové intolerance.

Odběr probíhá v prostorách naší kliniky EliteMedical.

Na základě imunologického vyšetření krevního séra se dále pracuje s klientem, a to formou rozpisu vhodných a nevhodných potravin, kdy se nastavuje tzv. „rotační dieta“. Rotační dieta se vždy dodržuje po dobu 3 měsíců a do jídelníčku se vybírají potraviny, které v testu vyšly bez negativní reakce na Váš imunitní systém. Postupně se přidávají další potraviny.

Kontrolní konzultace se doporučuje po 2 týdnech od počátku rotační diety, kdy je nutné opět zhodnotit zdravotní stav klienta a nastavit případné změny v jídelníčku.

První viditelné zdravotní změny nastávají u klienta cca 2 týdny od počátku změny jeho stravovacích návyků.

Závěrečná kontrola je pak za 3 měsíce od odběru, kdy se celkově zhodnotí zdravotní stav pacienta včetně měření a vážení.

Chcete zjistit své potravinové intolerance a zbavit se tak únavy i vleklých zdravotních problémů? Vyberte si některý z připravených plánů a sjednejte si termín v naší klinice kliknutím zde.

 

Autor: Ing. Eva Kocurková

Zpět na přehled článků